15:00

KSF Makedonia

Referat: AIF Barrikaden - KSF Makedonia

Startelvan: Mikael L – Alfons, Henke, Gustav, Danne – Vassili, Johan A och Johan E, Mahmoud – Joel J, Hkmat
Avbytare var Mustafa R som kom in som anfallare efter 33 min och spelade där tills han åter blev utbytt 12 min före slut, Maksym som spelade hela 2:a halvlek – till att börja med som vänster yttermittfältare medan han sista kvarten flyttade in som innermittfältare, Olle som spelade sista 25 min:a som anfallare och slutligen Rabih som spelade sista 23 som höger yttermittfältare.

Första halvlek kännetecknades av mycket kamp och väldigt lite avslut och hörnor. Vi vann väl de flesta närkamperna men ofta till priset av frispark för våra motståndare. Väldigt många av frisparkarna var från väldigt bra positioner men Makedonijaspelarnas skott var som regel dåliga. Det var bara ett som var halvfarligt men det tippade Mikael till det som skulle visa sig bli halvlekens enda hörna.

Det enda målet som föll i första halvlek gjordes av Joel som efter ett snyggt inlägg/”framlägg” från Mahmoud tog ner bollen innan han lobbade den över den utrusande målvakten. Detta hände i den 17:e min.

Spelmässigt var första halvlek väldigt jämn. Makedonija hade ett par väldigt duktiga spelare – speciellt en som gång på gång vände ut och in på flera spelare i vårt lag som inte brukar råka ut för sådant. De var dock väldigt ineffektiva och eftersom de utnyttjade kanterna väldigt dåligt kom de i stort sett ingenstans mot vårt mycket stabila försvar. Vi utnyttjade faktiskt kanterna betydligt mer än våra motståndare vilket oftast inte är fallet.

I andra halvlek fortsatte det en kort stund att se ut ungefär som i första men ganska snart började vi ta över mer och mer. När Joel på pass från Vassili gjorde ett behärskat och väl avvägt avslut i målvaktens bortre hörn kändes det som om luften lite grann gick ur Makedonija.

Det hade nu gått 55-60 min och de krafter Makedonija därefter orkade mobilisera använde de nästan uteslutande offensivt vilket tillsammans med det faktum att endast en av deras backar var riktigt snabb innebar att vi väldigt ofta fick jättelägen i deras ihåliga försvar. Joel J fick i den 65:e min det allra bästa men väntade för länge med avslutet och missade därmed chansen till sitt andra hat-tric på 3 månader.

Nu började vi dominera fullständigt och det dröjde bara till den 68:e min innan 3-0 var ett faktum. Mustafa fick en passning bakifrån och sprang sig helt fri (ur synnerligen misstänkt offsideläge) och fick på ett hyfsat avslut som målvakten dock gjorde en benparad på. Bollen hamnade dock därefter hos Vassili som ytterst välavvägt lobbade den över målvakten och ner precis under ribban.

Efter detta vidtog en period där våra spelare sprang hårfin offside hur många gånger som helst när de varje gång lika gärna kunde startat sina löpningar en tiondels sekund senare. Bedrövligt att se. Vi kunde lätt gjort två, tre, fyra mål till om vi varit bara lite mindre slarviga i de här situationerna. Några få gånger berodde offsidelöpningarna på att passningen slogs för sent men för det mesta låg skulden för offsideavblåsningarna helt på dem som låg längst fram och tog löpningarna.

Matchens sista 10 minuter blev mycket händelserika. I den 82:a min fick Makedonija till ett mycket fint anfall som avslutades med ett distinkt skott från c:a 10 meter som Mikael mycket snyggt räddade till en resultatlös hörna. I den 88:e min hade vi en dubbelchans när målvakten var helt överspelad och Mahmoud var ytterst nära att få in bollen från 1-2 meters håll men en Makedonijaspelare fick undan den precis på mållinjen – som det såg ut från åskådarplats med armen men med tanke på att det inte hördes några större protester från våra spelare så var det kanske inte så – innan någon av våra spelare (Mahmoud igen?) fick tag på den igen men där avslutet från nästan lika nära håll också räddades av en utespelare(?).

I matchens sista minut lade Maksym fram bollen till Hkmat - som inte var offside (!!) - och precis hann före den utrusande målvakten till bollen och retfullt petade den strax vid sidan av denne och in vid ena stolpen. Slutresultat fastställdes alltså därmed till 4-0.

Resultatet var sett till matchen som helhet något för stort. Spelmässigt var det helt jämnt i c:a 55 min. Däremot var vi mycket effektivare framåt samtidigt som vår defensiv var strålande över hela banan. Vi var som så många gånger tidigare det här året väldigt effektiva i avslutningarna vilket knappast varit vårt signum tidigare. Med lite mindre helt onödiga offsidelöpningar hade siffrorna kunnat springa iväg än mer.

Tyvärr drogs helhetsintrycket av såväl matchen som minuterna efteråt ner av mycket gruff mellan lagen vilket resulterade i massor av gula kort och ett rött som drabbade Makedonija i den 71:a min men som inte betydde så mycket eftersom Makedonija i enlighet med praxis i träningsmatcher fick sätta in en ny spelare och fortsätta med 11 man på plan.

Statistik: Hörnor 2-3 Avslut på mål: 8-6 Avslut utanför: 2-3